This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Cum ne tratam de bronsita?

Bronsita este o inflamatie a bronhiilor, adesea cauzata de microbi, in principal bacterii si virusi. Ea poate fi de doua feluri: acuta virala, care se manifesta prin tuse si febra, sau cronica, aparand de obicei la fumatori.

Bronsita acuta virala

Principalele semne ale acestei afectiuni sunt: febra, dureri in gat, nas infundat, dureri musculare, dureri de cap. Ea apare de obicei toamna si iarna, pe fondul racirii vremii. Este bine sa previi racelile si bronsitele prin imbracaminte mai groasa, evitarea aerului conditionat, alimentative bogata in vitamine (in special vitamina C) si sa te feresti de persoanele contaminate.

In cazul bronsitei virale, in primele zile, tusea este deseori uscata si insotita de dureri in gat. Apoi, devine mai persistenta, din cauza inflamatiei mucoasei.

Ce poti face? Trateaza-te cu sirop impotriva tusei, picaturi pentru desfundarea nasului, pastile impotriva durerilor de gat si paracetamol. Infectia dispare, in cele mai multe cazuri, dupa cateva zile, daca te ingrijesti. Mananca fructe, in special citrice (portocale, lamai, grepfrut), bea ceaiuri fierbinti si evita frigul.

Daca tusea persista mai mult de o saptamana, mergi neaparat la doctor. Inseamna ca ai contractat o infectie bacteriana secundara sau afectiunea s-a transformat in bronsita cronica.

Bronsita acuta bacteriana

Daca este o bronsita bacteriana, exista semne de infectie, inclusiv febra, frisoane, oboseala si tuse persistenta, insotita de expectoratii si dureri acute in gat. Aceste simptome sunt cauzate de prezenta unui pneumococ, adica o bacteria localizata la nivelul plamanilor. Bronsita acuta bacteriana este, de cele mai multe ori, etapa a doua a bronsitei virale nevindecate.

Cum te tratezi? Mergi la doctor. In afara de tratamentul adecvat pentru bronsita (siropuri, ceaiuri, vitamine), iti va prescrie antibiotice. Medicamentele antibiotice vindeca bronsita acuta bacteriana, daca sunt prescrise corect. In niciun caz nu lua pastile de capul tau, in special antibiotice.

Bronsita cronica

Este o inflamatie cronica a bronhiilor, iar fumatorii sunt cei mai expusi la o astfel de boala. Ea se poate transforma in bronhopneumopatie cronica, o forma mai severa a bronsitei. Prima intrebare pe care doctorul ti-o va adresa va fi: “Fumezi?”. Asta deoarece, daca esti fumatoare, riscul sa contractezi o bronsita cronica este cu mult mai mare decat in cazul nefumatorilor.

Tutunul este responsabil pentru multe forme ale bronsitei, provoaca iritatii cronice ale cailor respiratorii, fragilitatea mucoasei si infectii bacteriene frecvente. Cel putin in perioada in care esti bolnava, renunta la fumat!

Tratament: recomandari si reteta de la doctor. Tratamentul poate consta in antitusiv, medicamente mucolitice, care amelioreaza producerea de secretii, medicamente antipiretice, pentru scaderea febrei si combaterea durerii (paracetamol, aspirina, algocalmin).

sursa: Fmagazin