This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Cinstirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel la Cetatea Fetei

Duminica, 27 iunie 2010, in cartierul Cetatea Fetei din localitatea Floresti, s-a sfintit piatra de temelie pentru construirea unei biserici greco-catolice.

Ziua a inceput cu celebrarea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. La invitatia parintelui paroh Vasile Nistor, au fost prezenti un numar de 24 de preoti slujitori, impreuna cu Mons. Mihai Todea, Vicar General Eparhial, Pr. Cancelar Eparhial Cristian David, Pr. Cristian Arinel Sabau, Protopop de Cluj I, Pr. Marius Gheorghe Unguresan, Protopop de Cluj II, Pr. Marius Muresan, Protopop de Somes, Pr. Nicolae Anusca, Directorul Caritas Metropolitan Blaj, Pr. Silviu Hodis, Directorul Editurii Galaxia Gutenberg si altii. De asemenea, alaturi de Pr. Vicar, au slujit diaconii Ioan Ureche si Nicolae Oltean.

La incheierea Sfintei Liturghii, s-a dat citire Hrisovului de fondare a noului lacas de cult, cu hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” si s-a sfintit piatra de temelie. Documentul a fost semnat de toti preotii concelebranti, impreuna cu autoritatile locale reprezentate prin primarul comunei Floresti, Dl. Ioachim Vancea si viceprimarul acestei comune, Dl. Horia Petru Sulea.

Raspunsurile la Liturghie au fost date de catre corul Magnificat condus de Prof. Alexandru Suciu de la catedrala greco-catolica Schimbarea la Fata din Cluj-Napoca, caruia i s-a alaturat si doamna cantecului romanesc si al folclorului ardelean Veta Biris, care a cantat priceasna la momentul solemn al cuminecarii preotilor si a credinciosilor.

La incheierea programului liturgic o parada a portului popular a dat startul „Festivalului National de Folclor Cetatea Fetei 2010”, editia I, festival initiat si organizat de catre parohul noii parohii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, parintele Vasile Nistor.

La acest festival, pe langa invitatul special, care a fost doamna Veta Biris, au participat numerosi interpreti de muzica populara romaneasca, reprezentanti ai mai multor generatii interpretative si, de asemenea, a mai multor zone folclorice ale Ardealului. Printre acestia enumeram: Ioan si Grigore Zegrean, Adriana Irimies, Crina Varga, Sergiu Pop, Codruta Jula Pop, Nicolae Turcu, Claudiu Ciotleus, Voichita Groza, Augustin Roman, Andreea Ciupe, Lavinia Maris, instrumentistul Nicu Badiu, grupul vocal din Blaj „Dor Blajan”. De asemenea, au fost prezente ansamblurile „Doina Clujului” din Cluj-Napoca, „Cununa Apusenilor” din Gilau, „Joc de Ceanul Mare” din Ceanul Mare, „Cununa Somesana” din Floresti, ansamblurile maghiare „Maghyar Lona” din Lona si „Tulipantos” din Gilau, precum si grupul de dansuri tiganesti „Amare Prala” din Floresti. Prezentatorul acestui eveniment a fost doamna Adriana Irimies.

Organizatorul a oferit tuturor participantilor diplome de participare pentru promovarea culturii romane si a imaginii Romaniei.

Festivalul Cetatea Fetei 2010, chiar daca la prima editie si cu buget foarte redus, a fost de o larga anvergura interpretativa si logistica, datorita solidaritatii si dragostei pentru folclor si traditii a celor implicati. Se doreste crearea unei traditii folclorice in aceste locuri unde concetateni mai tineri sau mai putin tineri locuiesc doar de cinci-sase ani, dupa construirea primelor blocuri ANL. Participarea a fost ampla si primitoare, liantul pentru persoane si ansambluri venite din diferite colturi ale judetului sau chiar ale tarii fiind cultura si traditiile populare. Printre cei prezenti, veniti din localitatile invecinate si nu numai, au fost remarcati si Dl. Dumitru Sfarlea si Dl. Carol Okos – primarul si viceprimarul comunei Gilau – consilieri locali ai comunei Floresti, precum si numeroase personalitati ale vietii culturale clujene.

In ceea ce priveste viitorul acestui festival, se doreste continuarea si ridicarea sa la rangul de festival international, fiind numeroase relatiile si colaborarile pe plan extern ale initiatorului si organizatorului acestuia.

Preot paroh Vasile NISTOR